Mur – 2008

Hele prosjektet startet med et ønske om å forfine området utenfor leiligheten min. Med tiden ble dreneringsgrøften og barken
i bedet mer og mer blandet, noe som gjorde at jeg satte opp belegningsstein på høykant som et enkelt «vern». I utgangspunktet ble raden satt opp helt beint, men forflytninger i bakken (spesielt i vinterhalvåret/vårparten) gjorde at raden ble liggende meget rotete (se bilde) etter hvert.2008-05-19-01.JPG

Startet med å rake barken vekk og trekke barkduken til side, slik at jeg kom ned til leira. Satte så opp røde punkter i en bestemtavstand fra asfaltkanten som skulle markere hvor jeg skulle grave. Legg forøvrig merke til at «anleggsområdet» går tvers igjennom dreneringsgrøften som byggherren selv hadde laget. Flere ting å tenke på her altså!2008-05-20-02.JPG

Fra stikkveien helt nærmest i bildet og over til gangveien på andre siden er det 22 meter, grøfta er ca 40 cm dyp og 70 cm bred. Det blir grovt sett ca 6 kubikkmeter med meget hardpakket leire, og alt ble gravet opp for hånd, med spade og trillebår!
En stor takk til familie og venner som hjalp til med gravingen. Nærmest i bildet kan man se gassledningene, de er forholdsvis godt beskyttet inne i plastdeksler som verner om rørene, men her gjaldt det å ta hensyn. Steinen utenfor inngangen kom
hovedsaklig fra dreneringsgrøften midt i bildet.2008-05-22-10.JPG
Tanken var å sette opp en benk på «gressiden». Derfor ble det gravet ut ekstra til dette. En god venninde av meg kom med et genialt triks her: Hun tegnet opp en av steinene
som skulle benyttes i muren i et 3D-program, kopierte dem opp i et passende antall,  og fikk på den måten sett/kontrollert reell størrelse for å få mulig «kurvatur» på muren
og samtidig få feltet bredt nok til å kunne plassere en benk der. Dermed kunne jeg ta målene fra tegningen over til å lage relle punkter i skråningen som jeg gravde etter,
uten å behøve å lure på om jeg gravde stort nok.2008-05-22-11.JPG

Her er markduken på plass. Fikk en støttende hånd fra nær familie her. Å hanskes med en 22 meter lang duk når det blåser kan by på litt utfordringer. Her er steinen som ble
tatt opp underveis fordelt utover for å fylle opp i bunn og samtidig få duken til å holde seg på plass.2008-05-22-12.JPG

Planen var å ha lys langs muren, så la derfor ned trekkerør i bunn av grøfta som jeg senere skulle benytte til å skyve ledning igjennom.2008-05-22-13.JPG

Her har jeg leid meg en platevibrator og kjørt over flere ganger slik at singelen var godt komprimert og klar for å starte å legge muren. Legg merke til at singellaget avslutter ca 10 cm dypere enn plenhøyden. Dette er for at det nederste laget med mur skal sitte stabilt og ikke bli utsatt for forskyvning pga eventuelt bakenforliggende jordtrykk.2008-05-25-02.JPG

Veldig greit å få hjelp av noen som har gjort det før! Noe av hovedutfordringen er å legge muren i water, noe som kan være krevende når terrenget heller. Rettholt er et must. Likevel må man kunne avvike noe fra å legge muren 100 % i water, det er sjelden at tomta ligger helt i water, og da er det lurt å følge tomtefasongen til en viss grad. I tillegg svært viktig å sette opp snor for å få lagt muren beint. Her var det forøvrig en annen utfordring: De siste tre-fire meterne fra stikkveien og ut til adkomstveien svinger, noe som gjorde at det ville se veldig stivt og rart ut om muren ble lagt helt beint. For å få det rette inntrykket måtte muren følge asfaltkanten i en parallell kurve. For å få til det tok jeg flere plank som jeg rett og slett «skrudde fast» i asfalten. På toppen av hver av plankene monterte jeg en skrue (alle i samme avstand fra asfaltkanten), som jeg så surret en hyssing rundt. Når jeg nå la muren inntil og langs hyssingen fikk jeg akkurat den kurven jeg var ute etter.2008-05-25-04.JPG

Selve muren er på plass i totalt fire stablede høyder.2008-05-25-10.JPG

Her er jeg igang med å tilpasse stein langs «benkeplassen» med vinkelsliper.2008-05-27-01.JPG

Mange steiner som måtte tilpasses her. Legg forøvrig merke til at jeg ikke er ferdig på baksiden av muren.2008-05-28-03

Tverrsnitt av oppbygningen. Markduken ble tilslutt dandert rundt singel-laget for å hindre jord og bark å blande seg med singelen. Det ble tilbakefylt en del jord for å redusere nødvendig volum med bark. På toppen av jorda la jeg et lag med barkduk, som jeg «skjøtet» med barkduken som fra før lå litt lenger opp i skråningen. Tilslutt la jeg bark helt på toppen.skisse

Her er muren ferdig. Alle plantene på den nederste raden ble tatt opp og plantet på nytt; de ble liggende noe høyere enn tidligere.2008-06-11-01.JPG

2008-06-11-05.JPG

2008-06-11-06.JPG

2008-06-11-07.JPG

2008-06-11-11.JPG

Kjøpte også 4 stykk «Kinaeiner» (til venstre i bildet) for å fylle opp litt i bedet; det blir litt trist med bare bark i bedet.2008-06-11-13.JPG

Her er lampene på plass. Kjøpte disse på nett hos «Hagebelysning.no». Lampene er av eloksert aluminium, og fremstår betydelig freshere enn lamper av svart plast. I tillegg
går de på tolv volt, og ble koblet sammen med bryteren til utelampen. Veldig dekorativt på mørke kvelder. Avsluttet med å fylle fugesand i fugene mellom belegningssteinene.
I bakgrunnen ses kurven som muren følger parallellt med asfaltkanten. Dette prosjektet var mye jobb, sannsynligvis flere forbrente kalorier her enn i de andre prosjektene,
men samtidig var dette veldig moro!2008-07-01-01.JPG

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s