Arbeidet med terrassen startet så smått i slutten av april 2014. Tomten var på det tidspunktet helt urørt etter at huset var ferdig, og det var mange trær i tomtens utkant som skulle ryddes vekk. Under ses tidlig fase av hvor jeg hadde tenkt at terrassen skulle bygges, markert med oransj markørspray:
Etter å ha tenkt og vurdert litt kom jeg frem til at terrassen skulle bygges som på tegningen under. Tomten min har en skrå fasong mot vest (bildet er nordvendt) og jeg ville gjerne at terrassen skulle følge denne fasongen. Jeg hadde lyst på rekkverk, men ikke sånn at terrassen ble en innelåst binge. Personlig synes jeg det er mye finere om rekkverket benyttes for å kunne møblere naturlig på terrassen, samtidig som det er åpent nok til at hage og terrasse opptrer sammen. Som bildet viser ville jeg derfor ha delvis rekkverk på vest- og sydsiden, men med en stor åpning midt på og en åpning på nord og østsiden. Planen for tomten var dessuten at denne skulle heves, slik at hagen kun lå 15 cm under terrassedekket. Totalt ville arealet på terrassen bli drøye 100 kvadrat, så det var ikke noen liten platting som skulle bygges heller:
Byggegrense ble markert med oransj markørspray:
Jeg hadde skrevet hovedoppgave om skumglass to år i forveien, og ville bruke dette som fylling under terrassen. I tørr tilstand veier materialet bare 180 kg pr. kubikk og har meget gode isolasjons- og dreneringsegenskaper. Jeg bestilte derfor 20 kubikkmeter skumglass, som ble levert i garasjen, eller rettere sagt der garasjen skulle bygges:
Før fyllingen til terrassen kunne etableres, måtte jeg både drenere for samtlige taknedløp og samtidig anlegge drensrør for selve fyllingen. I tillegg måtte jeg etablere trauet for selve fyllingen av skumglass. Med andre ord, her skulle det graves, mye. Leide derfor en liten gravemaskin fra lokalt utleiefirma:
Mulig det synes på bildet, men selv om det var litt krevende å lære seg å betjene en gravemaskin, så var det veldig morro:
Her er drensgrøften fra husets to nordre hjørner og ut til tomtegrense ferdig gravd:
Jeg har et minne om at graveprosjektet mitt til tider så nokså tvilsomt ut. Problemet når jeg skulle grave trauet til selve fyllingen for terrassen var at jeg fant flere trestubber nede i jorda, som jeg fjernet. Dette førte til at jeg gravde meg litt lenger ned enn jeg hadde tenkt:
Etterhvert fikk jeg litt publikum også:
Drensgrøfter og trau ferdig gravet:
Her er fiberduk og drensrør lagt. Jeg fikk fantastisk hjelp av min mor til dette:
Leide også en liten hjullaster for å frakte jordmasser og skumglass. Etter at drensrør var etablert kunne jeg sette igang med å frakte skumglass fra garasjen og til trauet til terrassen:
Her er skumglassfyllingen ferdig. På bildet nederst til venstre ses også drensrørene som tar for seg takvannet fra de to sydlige hushjørnene, i tillegg til å drenere selve den sørlige delen av fyllingen:
Nordsiden av tomten. Drensgrøft i midten av bildet drenerer takvann fra de to nordlige hushjørnene:
Neste trinn i prosessen var å leie en platevibrator for å komprimere massene:
For at fyllingen ikke skulle flyte ut og passe til selve terrassen, bygde jeg en forskaling rundt fyllingen:
Tilslutt avrettet jeg skumglassfyllingen med ca 10 cm 8/16 singel for å få riktig høyde på terrassen, i tillegg til at skumglasset da ikke utsettes for punktlaster direkte fra terrassebjelkene som skulle settes opp:
Leide platevibrator igjen og komprimerte pukken så det ble rett og fint:
Så kom materialene, og da var det endelig klart for å sette igang med selve terrassen:
Legging av 36 x 148 mm bjelker. Her skulle det legges nesten i vater. Passet på å legge bjelkene med noe fall vekk fra husvegg:
Nyinkjøpt blå Bosch kapp- og gjærsag. Godt verktøy er halve jobben sies det. I tillegg fikk jeg kjempefin hjelp av min far:
Selve hjørnet på terrassen gjorde at jeg ville få en vinkel i forhold til husveggen som ikke var 45 grader. For at snittflaten mellom terrassebord på vestsiden til venstre, og sydsiden på høyre side, kom min far opp med ideen på bildet under. Ved å sette sammen 3 stykk 36 x 148 mm bjelker, hvor den midterste ble hevet tilsvarende tykkelsen på terrassebordene (28 mm) oppnår man et brudd i terrassedekket slik at selv om man ikke får 45 graders snittflate, så gjør bjelken som ligger i mellom at man unngår å få en skjemmende estetisk utforming tilslutt:
Jeg kjenner ikke noen fast vinkel man får kjøpt på en byggevareforretning som har 54 graders vinkel. For å holde bjelken i helt loddrett posisjon ble den derfor forankret med et dørhengsel. Litt praktisk anvendt teori fra statikken (faste og flytende opplager). De andre bjelkene sørger for at bjelken har innspenning i de andre retningene:
Utsparing i bjelke til overvannsrøret:
Å lage seg et godt definert referansepunkt er ofte undervurdert. Ved hjelp av snorvater, laseravstandsmåler, samt snor og litt annen redskap etablerte jeg dette som referansepunkt for samtlige gulvbjelker på sydsiden:
Her er alle bjelker ferdig montert:
Her er jeg igang med å legge og montere terrassedekke:
Jeg skaffet meg en genial trinnløs tvinge som kunne betjenes med en hånd, perfekt til å holde rekkverkssøyler loddrett til boltene var montert. I tillegg hadde jeg nylig gått til innkjøp av en blå Bosch 18V drill med to stykk 4 Ah batteri. Jeg klarte aldri tømme mer enn et batteri på en dag, selv om det var lange dager:
Bolter til rekkverkssøyler montert så langt fra hverandre som mulig, men uten fare for utrivning:
Sluttkontroll av rekkverkssøyle for å sjekke at de sto i lodd:
Rekkverkssøyler montert på vestsiden:
Rekkverkssøyler montert på sydsiden:
Terrassedekket snart ferdig på vestsiden. Poenget med detaljen med brudd i snittflaten til terrassedekket kan nå ses:
Etterhvert som terrassedekket var lagt ble det viktig å spenne opp rekkverkssøylene i loddrett posisjon for at de ikke skulle vri seg:
Innspurtsfase med terrassedekke:
Tidkrevende detaljer. Dekket ble laget med utsparinger til rekkverkssøylene:
Dette hjemmelagde verktøyet ble noe av det som sparte meg for mest tid i prosjektet. I forbindelse med bygging av rekkverk og rekkverksspiler vist det seg at jeg måtte vri hodet mitt for å kunne lage dette på en effektiv måte. Poenget med innretningen er at man legger tverrliggerne til rekkverket over og under alle klossene (klossene sitter fast). I mellom klossene legger man så rekkverksspilene. Man har dermed et verktøy som holder «rekkverkselementet» i fastlåst posisjon mens man skrur alle delene sammen, og alt blir symetrisk:
Rekkverk på sydsiden ferdig bygget:
Terrassedekket ble tilslutt saget og tilpasset med sirkelsag:
Tilslutt ble rekkverket på vestsiden satt opp, og i slutten av juni 2014 var endelig terrassen ferdig :
Beiset tilslutt terrassen med terrassebeis, farge honning. Prosjektet var helt ferdig i august 2014: