Terrassebed med klatrevegg – 2020

Prosjektet startet i min første sommerferieuke i 2020. Vi ønsket å få en litt mer privat atmosfære på denne siden av terrassen. Denne siden er mot syd og er dermed et deilig sted å være om morningen og på dagen. Et terrassebed med en klatrevegg skulle bli løsningen for dette.

Startet med å sage vekk terrassebord og etablere en ny langsgående utligger på innsiden av den eksisterende:

Så ble det gjort tilsvarende på motsatt side. Avstanden gjør at rekkverket her ikke kommer i konflikt med det nye bedet, samtidig som både den høyre og venstre plantekassen blir stående med lik avstand fra terrassens ende mot gårdsplassen. Massene under terrassen drenerer godt og med denne løsningen under blir bedet naturlig drenert uten at terrassedekket alltid blir stående i fuktighet. Dermed unngår man at det råtner på sikt:

Partiet i midten skal bli den nye «inngangen» til terrassen. Terrassebordene lengst bak i bildet ligger nummerert i rekkefølge og skal delvis gjenbrukes mellom den ytre og nest ytterste terrasseutliggeren:

Bedets søyler er på plass og man får et innblikk i omtrentlig høyde. De originale terrassebordene er reetablert:

Plantekassene er på plass:

Klatreveggen tar form:

For at byggestilen skulle passe med den eksisterende terrassen ble plantekassene kledd med tilsvarende spiler som rekkverket:

Pus er nysgjerrig på prosjektet:

Klatreveggen er komplettert med en forsterkende del på innsiden slik at man på sikt får en tettere og mer lun løsning når klatreplantene etablerer seg. Legg merke til kran på innsiden. Dette gjør det lettere for oss å vanne plantene i bedet og andre planter på sørsiden av tomten. I bakgrunnen grunnmursplast som skal kles på innsiden av plantekassene:

Vannslangen er trukket i trekkerør gjennom bedet:

På husets bakside ble det etablert et T-stykke for enkelt å gi tilgang til vann både her og på sørsiden:

Nesten ferdig nå. Grunnmursplasten er på plass innvendig og nedre toppramme rundt plantekassene er på plass:

Nedre halvdel av plantekassene er fylt med lecakuler. Grunnmursplasten er lagt med god overlapp i skjøtene (ses ikke i bildet da den er nærmest):

Og her er selve byggingen ferdig. Den øvre topprammen rundt plantekassene er på plass:

Så gikk vi til anskaffelse av et klatrenett i jutestoff som ble stiftet fast. Også ble det plantet 4 stykk vintergrønne Kaprifoler, 2 i hvert bed. Over lecakulene er det lagt fiberduk og over det et ca 10 cm tykt lag med sand. De øverste 30 cm består av plantejord. Jorda ble tildekket med hvit pyntestein:

Morgenidyll:

Etterhvert begynte kaprifolene å feste seg til klatrenettet:

Og i midten av september ble det beiset med terrassebeis i samme farge som resten av terrassen (farge Honning). Kaprifolene har vokst en del siden de ble plantet i juli:

3 kommentarer om “Terrassebed med klatrevegg – 2020

  1. Hei! Snedig med jutenett, kan man be om bilde av flere klatrende kaprifoler – som danner «veggen» mot gårdsplassen?

    Liker

    1. Hei Tone. Takk for tilbakemelding. Et godt tips: Ikke bruk jutenett, men nylontråd. Jeg har ikke fått oppdatert posten, men jutenett råtner og tåler regn og fukt dårlig (for det erfarte vi og det revnet den andre høsten ifm ruskevær). Nettet er siden byttet ut med kraftig og elegant grønn nylontråd som er trukket gjennom metallkroker og danner et nett med omtrent like store ruter som før:) Som om ikke det var nok døde kaprifolene på vinter nr 2, og er siden erstattet med litt mer hardfør Eføy. På Eføyen har vi hatt problemer med soppangrep… Lett skal det ikke være :/ Skal forsøke å oppdatere posten i nær fremtid så ser du hvertfall hvordan nettet ser ut 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s