Hagedam – 2019

Prosjektet startet i min første sommerferieuke. Jeg hadde lenge sett for meg at det ville være fint med en hagedam her hvor vannet skulle sildre ned langs steinen i bildet under:

Jeg startet med å ta en markørspray og markere et omriss. Planen var ikke en stor dam, men en oase i hagen omringet av dekorative blomster.

Etter å ha vurdert litt frem og tilbake kjøpte jeg inn vannpumpe og duk og startet med å fjerne grasdekke. Ledningen til Robin, robotklipperen vår, ble også fjernet rundt den eksisterende oasen. Ergo måtte vi akseptere at gresset ikke ble klippet så lenge dammen var under oppføring.

Så startet jeg med å grave ut:

I og med at jeg skulle ha en ring rundt dammen fant jeg ut at jeg måtte øke arealet litt, selv om dammen i seg selv ikke skulle være større. Markerte derfor igjen med markørsprayen. Legg merke til smågatesteinen som ligger oppå steinen og som jeg planla å legge som en ring ytterst:

Gravde deretter ut. Satte så opp snorvater for å holde et øye med fallforholdene. Det er viktig at randsonen rundt dammen blir like høy hvis det skal bli fint:

Deretter ble duken lagt og startet med å fylle i vann for at duken skulle få den riktige fasongen som følge av vekten av vannet:

Så fikk jeg hjelp av min far med å klippe til duken og lime den fast med sikaflex mot steinen. Pumpa og de første elvesteinene er også kommet oppi dammen:

Så ble dammen fylt med elvestein for å skjule duken. Elvesteinen ble kjøpt i sekker på 20 kg og omhyggelig vasket i trillebår før de ble lagt oppi dammen:

Så ble det kjøpt inn stauder for beplantning:

Gravde ut et trau utenfor duken for å fylle i god blomsterjord til staudene:

Her er plantene på plass og pumpa er igang for å teste både sildring nedover steinen og fontenen. Fra «klokka 12» i bildet og i retning med klokka ses staudene Strandkattehale, Revebjelle, Koreamynte, Takløk, Klokkeblomster, enda en Takløk, en Alunrot og tilslutt annenhver plante av henholdsvis Jonsokkoll og Grønlandsmure:

Jeg la deretter en rad med belegningsstein nedfelt rundt ytterkanten av damområdet. Poenget med den er å hindre gresset i å etablere seg gradvis innover mot dammen, slik at det blir enklere å holde ved like på sikt:

Ringen med belegningsstein er komplett. Legg også merke til at det har tilkommet en Solhatt lengst bak i bildet og også en liten rosebusk til venstre for Klokkeblomstene:

Her er jeg igang med å legge båndet med smågatestein rundt dammen. Belegningssteinen blir dermed helt skjult:

Uunnværlig verktøy. Smågatesteinen ble lagt over 2/5-singel som igjen ble lagt over fiberduk for å forhindre at singel blander seg med blomsterjord og omvendt:

Nesten ferdig her. Legg merke til overløpet mellom Strandkattehalen og Solhatten. Overløpet er etablert for å ha et definert sted hvor vannet renner ut hvis dammen fylles med mer vann enn det er plass til:

Så var det helt ferdig. Avsluttet med å fuge med 2/5-singel mellom smågatesteinene:

Sent på sommeren gikk jeg til innkjøp av en spotlight som lyser mot dammen når mørket faller på:

Og det utløste ytterligere en idé om å etablere to spotter som lyser opp Rododendroen og en undervannslampe som skaper litt ekstra stemning om kvelden:

En kommentar om “Hagedam – 2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s